Bon viatge i bona ruta!

Hola a tots, benvinguts al meu blog!
Espero que aquest sigui un espai on pugueu seguir-me en els meus viatges, i que en un futur es converteixi en un espai d'aventures, de viatges, de ciència i de debat!

dimecres, 14 d’octubre del 2015

Jerusalem, el conflicte

Hola, bon dia, aquesta és una entrada especial, sense fotos, només informativa. I és que tot i que la meva idea original era fer una entrada cada cap de setmana (el proper diumenge en penjaré una altra si tinc temps), els fets d'aquesta setmana han fet que em vegi obligat a explicar-vos una mica la situació de la ciutat.

Com sabreu fa uns 10 dies que han començat tot un conjunt d'atacs de joves musulmans contra jueus de la ciutat de Jerusalem. Els mitjans tan catalans com internacionals n'han fet molta difusió, ara bé, insitu es veu clarament que les informacions que es donen fora estan molt esbiaixades, especialment les que es donen a casa nostra. Us explicaré la visió "no esbiaixada",  vaja potser només esbiaixada per mi, del que passa aquí a Jerusalem.

Inici:
-Al contrari del que diuen els mitjans, l'inici del conflicte no és pas el tancament de l'esplanada de les mesquites, l'inici van esser uns primers atacs amb arma blanca de joves musulmans contra uns ultraortodoxos que passejaven per la ciutat antiga.

Què ha passat després:
-Arran dels primers atacs el govern israelià, per seguretat ja que aquesta es troba just al costat del mur de les lamentacions on es congreguen milers de persones els divendres, va tancar l'esplanada de les mesquites durant unes hores i va reforçar la vigilància de la ciutat antiga. Com a conseqüència els musulmans es van molestar i els atacs van anar en augment.

Tipus d'atacs:
-Bàsicament, si deixem a part els atacs al sud del pais, és a dir, prop de la franja de Gaza, són atacs amb arma blanca i en alguns casos atropellaments o trets. Tots els atacs van dirigits a la comunitat jueva, no hi ha hagut cap ferit turista o estranger. Aquests atacs es donen básicament entorn a la ciutat antiga, la font del conflicte. Cada dia n'hi ha un parell o tres.

Conseqüències:
-El govern israelià ha augmentat la seguretat, ha posat detectors de metalls per accedir a la ciutat antiga i a la universitat, s'ha donat poders per tancar els barris musulmans i declarar-hi el toc de queda, ha accelerat la construcció del mur que separa Israel de Cisjordania, ... 

Com veieu, com sempre, uns pocs radicals ho comencen tot i la resta de la gent és la que ho pateix (gent dels dos costats). Tot i que de vegades es diu que el conflicte són pedres contre tancs, en aquest cas penseu que els 30 palestins morts són tots atacants (gent que ha apunyalat, atropellat, disparat ...), mentre que la trentena d'israelians morts o ferits (els mitjans només diuen que hi ha una desena de morts) eren simples vianants que esperaven el bus amb les seves famílies o que passejaven per la ciutat antiga. El conflicte és molt més profund, ho sé, i no m'hi vull ni puc ficar encara (el meu coneixement és molt limitat), sé que tot es podría resoldre si es reconeguéssin els dos estats però vaja, ja us dic, millor no m'hi poso.
Pel que fa a mi, per calma dels que esteu per casa, us he de dir que crec que la situació no és tan dolenta com la pinten, la gent continua fent la vida normal, anant a comprar, a córrer, a sopar, ... l'únic que un nota és que hi ha una paranoia estranya que fa que la gent miri sempre de reüll a qui camina darrera seu, es compren esprais de pebre, armilles antiganivetada (si sí, es veu que existeixen ...).

Espero haver esclarit alguns dubtes, si teniu alguna pregunta més sobre el tema, ja sabeu, sóc el vostre corresponsal a Jerusalem ;-).

Que acabeu de tenir bona setmana i ... continueu mirant les estrelles!!! Fins diumenge!

1 comentari:

  1. Santi! Merci per la crònica de primeríssima mà!. Vigila i segueix informant! Estem atents!

    ResponElimina